Prepare awai tapi makan dah nk dekat tengah hari. So dah jd BRUNCH.
Lepas selesai ambik barangan yang dibeli kat Poslaju (tupperware tu lah). Dok pikiaq nak buat apa pulak petang tu, so 'toinggggg!!!' heheh.. singgah Cold Storage beli cinnamon powder n ice cream. Jom kita buat Apple Crumble, but we are doing it my way~
Bahan2
3 atau 4 biji Apple Granny Smith (hijau)
4 sudu gula perang
1 sudu gula putih
sedikit cinnamon powder
(kalau rajin- masak sekejap atas api sampai agak2 lembut kalau tak.. buat mcm chek buat ne jer, iaitu gaulkan rata semuanya dalam satu bekas. Then masukkan bahan2 ini dalam mangkuk tahan panas- nk masuk oven. Set aside)
For the crumble
Tepung gandum (agak2 dalam 3/4 cawan atau secawan)
4 sudu butter (agak2 kesesuai untuk jdkan tepung tu mcm breadcrumbs)
1 sudu gula putih
- campur semua untuk dapatkan tekstur mcm breadcrumbs :)
Bila dah siap crumble nih, bolehlah taburkan atas fillings tadi sehingga menutupi sepenuhnya permukaan. Tapi jangan ditekan. Biar macam tu jer.
Masuk oven, dalam 30- 40 minutes (atau sampai crumble dh nampak golden brown).
Am not sure with the temp. but i set between 170/180 C.
Bila dah masak, boleh nikmatinya dengan ice cream vanilla.. Yummy.
But mine, guna ice cream lain sbb suka suki jer nk beli yg ada kacang segala :p
Taraaaa... dah siap dah.. (buat sikit jer)
No comments:
Post a Comment