Sunday, February 13, 2011

Apple Crumble My Way

Semalam (Saturday, 12th) pepagi lagi dah mangkit buat sarapan. Buat nasik lemak dengan sambal telur, grg ayam dan ikan bilis. Ada pisang jugak di rumah ne, jadi ringan tangan buat cekodok dengan menggunakan 5 biji pisang ja. Dapat dalam sepinggan macam tu :).
Prepare awai tapi makan dah nk dekat tengah hari. So dah jd BRUNCH.

Lepas selesai ambik barangan yang dibeli kat Poslaju (tupperware tu lah). Dok pikiaq nak buat apa pulak petang tu, so 'toinggggg!!!' heheh.. singgah Cold Storage beli cinnamon powder n ice cream. Jom kita buat Apple Crumble, but we are doing it my way~

Bahan2

3 atau 4 biji Apple Granny Smith (hijau)
4 sudu gula perang
1 sudu gula putih
sedikit cinnamon powder
(kalau rajin- masak sekejap atas api sampai agak2 lembut kalau tak.. buat mcm chek buat ne jer, iaitu gaulkan rata semuanya dalam satu bekas. Then masukkan bahan2 ini dalam mangkuk tahan panas- nk masuk oven. Set aside)

For the crumble

Tepung gandum (agak2 dalam 3/4 cawan atau secawan)
4 sudu butter (agak2 kesesuai untuk jdkan tepung tu mcm breadcrumbs)
1 sudu gula putih
- campur semua untuk dapatkan tekstur mcm breadcrumbs :)

Bila dah siap crumble nih, bolehlah taburkan atas fillings tadi sehingga menutupi sepenuhnya permukaan. Tapi jangan ditekan. Biar macam tu jer.

Masuk oven, dalam 30- 40 minutes (atau sampai crumble dh nampak golden brown).
Am not sure with the temp. but i set between 170/180 C.

Bila dah masak, boleh nikmatinya dengan ice cream vanilla.. Yummy.
But mine, guna ice cream lain sbb suka suki jer nk beli yg ada kacang segala :p



Taraaaa... dah siap dah.. (buat sikit jer)



My portion- Enjoying it while watching DTPH











Beli Tupperware

Punyalah famous brand tupperware ni kan, sampai kita guna nama 'tapewer' untuk semua bekas mengisi makanan dan minuman tak kira apa brand :D. Brand leader katanya..

Dah lama nak beli barang - barang ne, cuma asik tertangguh ja. Tapi bila bekas isi air kat umah dah pecah sikit penutupnya (brand Tupperware jugek).. so, order sajalah yang baru.

Beli online, untuk 5 items.
Total: RM148 + 10 (postage)

Order sebelum CNY awai Feb. hr tu. Penjual tu kata dia pos on 1st Feb. 2011. Reached me on 10th Feb. 2011. So much for "POS LAJU"!! kan :)


Saturday, February 5, 2011

Jom masak: Ketam Masak Lemak Cili Api


Dok tak duduk, malam tadi napa ntah teringin nak makan ketam. Yer.. KETAM!!
Org pesan, kalau nak beli ketam, tunggu bulan penuh baru lah isi dia penuh, banyak, kejap. Tapi disebabkan dah teringin sangat, xkisahlah bulan penuh ker, bulan sabit ker, bulan dilindung awan ker, bulan separuh ker janji keinginan di hati tertunai.

Tengah hari tadi, lepas habis duty pukul 12 tengah hari, chek singgah kat Mydin, cari ketam. Alhamdulillah ada!. Ketam pon opkos la xfresh sangat kan memandangkan ketam dah disejuk beku. Chek ambik 2 ekoq ja. ambik ketam betina. Ops.. bagaimana nak kenai ketam betina ka ketam jantan?? Ooo.. chek pegang petua ni ja :

i) Kaler ketam betina ialah kelabu/kecoklatan manakala ketam jantan kaler kebiruan (ketam pucat lesi kah???) hikkks

ii) Bahagian segitiga kat bawah ketam betina lebih lebar berbanding ketam jantan yg lebih tirus.

iii) Ketam jatey pengepit dia tu torus, kurus dan panjang dan yg tino lebey pendek dan montok (githoo khan ketam montok seksi katanya!!)

Awat yg susah susah nak kira jatey ke tino?? Ketam jugek kalau makan pon. Bukan apa, sbb ketam tino lebey banyak isi dan kalau ada telor lg best.. puas sikit nk makan :)

Ok, nak buka rahsia- chek ne sebenarnya tak pandai siang ketam. Muahaha. Selama ni my mom yg siang huhu. Tapi mcm selalu lah kan, bila pikey2 balik apa yg susah sangat nk siang ketam nih? Takkan la sesusah mcm nak plaster siling kan???? hihi.
Sambil sambil layan lakonan sendiri dlm 'Fanaa' (mati lah perasan diri mcm Kajol!!!).. masa iklan, lari jap siangkan ketam tu. Success!!

Ideanya nak masak : Lomak cili api kotam

Tapi buka fridge, tengok2 serai takder. Adeh laa.. ingatkan serai masih ada dlm fridge tu. So kena tunggu jap ler pulak. Petang kena turun bawah cari serai, baru leh masak huhu. P cold storage n carrefour nak carik serai n bawang merah. tapi alangkah terkujatnya.. habissss!!! Tudia, penangan CNY!!. So kena tunda lah ~ :(

Pagi tadi (Ahad, 6 Feb 2011) lepas duty gegeh ke patani untuk cari keperluan. Balik umah pun xsempat buat terus sebab dah ngantuk sangat. Masak untuk dinner la nampaknya.

Chek buat masak lemak sempoi ja..

Resepi macam ni

10 bijik cabai melaka/cili padi + bawang merah 10 bijik + 5 ulas bwg putih + sikit halia + kunyit hidup = kisar

Dalam periuk - masuk minyak sikit (kalau pakai santan ori, xyah la pakai minyak) then tumis bahan kisar + masuk serai yg dititik + asam keping dalam 2/3 keping + santan cair.

Biao sampai didih, then masuk ketam yg dipotong 2 biar didih.

Kalau nak masuk nenas/belimbing ker lagi sedap. sbb td carik, takder sumer tu, chek ganti dengan cabai hijau.. n tomato untuk counter rasa pedas yg melampau..

Biar jap.. leh masuk santan pekat sikit kalau mahu. Masuk hirisan daun kunyit.. simmer sekejap. Dh masak ketam tu.. n kasik kuah pekat sikit.. tutup api.. siap ler :)


So, inilah hasilnya.. nampak menarik.. tp rasanya??

mestilah mavelesssss!!! muahahahaha...

Jemput makan ;)

(entry siap on: 6th Feb 2011, Sunday)